Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zsurló gyógyhatásairól
  2024-02-10 22:12:57, szombat
 
 



Ősi növény számtalan jótékony hatással!
Több ezer éve nő a bolygón, mégis kevesen ismerik gyógyhatásait: erősítő, vizelethajtó, erős menstruáció és izzadás elleni szerként is segíthet.

A zsurló állítólag olyannyira ősi növényünk, hogy egyidős a dinoszauruszokkal. A népi gyógyászatban elsősorban a termékenységgel kapcsolatban használták: a gyermekre vágyó nők zsurlóval tömött párnán aludtak, hogy minél előbb teherbe essenek.

A mezei zsurló egy évelő növény, amelynek gyöktörzse van (rizóma). Népies nevei: fentőfű, bábaguzsaly, békarokka, cindrót, kannamosófű, ólomsimító, sikárlófű, surlófű, zsurlófű.

A mezei zsurló aranyat is tartalmaz!
A növény számos gyógyászatban felhasználható anyagot tartalmaz. Gazdag ásványi anyagokban - szilícium, kovasav, kálium és kalcium -, amelyek vízhajtó tulajdonságaiért felelősek. Van benne számos flavonoid, szerves savak, kevés nikotin.

Közismert vérzéscsillapító, orrvérzések kezelésére is használják. Húgyúti fertőzéseknél, valamint ödémás lábaknál hatásos gyógyír. Fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál gargarizátuma hatékonyan segít.

Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő rendezheti az enyhébb eseteket.

Ásványi anyagok a szebb körmökért
A zsurlóban jóval nagyobb arányban találhatók olyan fontos ásványi anyagok, mint a szilícium, mely a körmök, a haj és a csontok fontos építőköve. Napi egy-két csésze zsurlótea erősítheti a törékeny körmöket és a hajat, de csontritkulás, köszvény és reuma ellen is segíthet. Ha törékeny körmeid mellett a túlzott izzadás is megnehezíti az életed, akkor a zsurlótea erre is remek gyógyír, akár belsőleg, akár külsőleg alkalmazva. Különböző bőr- és körömágy-gyulladások, szőrtüszőgyulladás esetén is jó szolgálatot tesz a zsurlóteás borogatás.

Az egyik legjobb vízhajtó
Legfőbb gyógyhatása a vese működésének serkentésében rejlik: a zsurlótea erős vízhajtó hatású, segíthet vesehomok vagy vesekövek esetén, de fertőzéseknél, a vizelet ürítésével járó problémáknál is hatásos. Mivel általánosan tisztítja a szervezetet, a fogyókúrában is segít. Mindemellett az erős menstruáció vagy orrvérzés alatt is fogyasztható, mivel kiváló vérzéscsillapító.

A zsurló közismerten húgyúti fertőtlenítő. A vesékben lerakódó nyálkát, zsírt hatékonyan eltávolítja, bár nem vesemelegítő. Szűrő-tisztító és ciszta-szüntető hatású, főleg cickafarkkal, királydinnyével, borókával, korianderrel kombinálva. A vesemedence köveit, homokját oldja és vízhajtó hatásánál fogva kimossa. Vese-, hólyag- és a húgycső-fertőtlenítő hatása még gennyes, vérzéses problémák esetében is hatékony.

A női kismedence szerveire, főleg a méhre áldásos hatású. Gyulladásait, nyálkahártya problémáit, elhúzódó, túlzott vérzéseit kezelik főzetével. A hüvely nyálkahártyájának regenerálására, flórájának visszaállítására alkalmas főzetének intim tusként való használata egy hónapig heti rendszerességgel. Nemi fertőzések kezelésére is kiváló.

A vízpályák megtisztításával képes felszámolni a szövetek között pangó, esetenként besűrűsödött folyadékot, az ödémát. A mellkasi folyadék-gyülemet és a gyenge szív miatt kialakuló tüdővizenyőt és az ezzel együtt járó nehézlégzést szünteti kúraszerű alkalmazása. Tuberkulózis kezelésében is igen javallt, mert segíti a tüdő gyógyulását, szünteti terheit, kimossa belőle a beteg gócokat.

Főzetének fogyasztása az emésztő rendszer szennyeződéseit, hurutjait, a pangó, erjedő bélsarat a bélfal "végigsúrolásával" kipucolja. A hasnyálmirigyet és májat megtisztítja a zsíros és egyéb lerakódásoktól, felhalmozódott emésztőnedvektől. Az epehólyagban képződött kövek feloldását, eltávolítását segíti. A szervezetből kioldja a sárga színt, még a szemfehérjét is kitisztítja.

A reumás panaszok, ízületi gyulladások kezelésében, az égő érzések felszámolásában, az ízületi nedvek megtisztításában főzetének fogyasztása, illetve borogatásként történő alkalmazása eredményes. Hosszú távon valófogyasztása az ízületekben súrlódó élményt eredményez, emiatt fokozottan figyelni kell azok olajozására.

Talán aranytartalmának köszönhetően használják daganatok kezelésében, fellágyításában külsőleg és belsőleg. Az enyhén kifőzött növényt vászonba kötve a beteg testrészre, illetve a beteg szerv fölé kell kötni. Fontos ilyenkor az újra keringésbe kerülő mérgek mozgatásáról, átalakításáról gondoskodni, például zsálya és ezerjófű egyidejű alkalmazásával.

Kúraszerű fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, mivel a fej területéről, főleg az agyból, eltávolítja a tó mérget és csökkenti a vese terheit. Csonterősítő, csonttápláló hatású, ezért csonttörések esetén főzetével, illetve pépjével érdemes a környéket borogatni és teáját fogyasztani.

Afrodiziákumként is használják egyes törzsi kultúrákban, ahol a növény kitartóan ég felé törő szellemiségét igyekeznek segítő erőként megnyerni a főzetét fogyasztó férfiak.

A mezei zsurló felhasználása
Mezei zsurlótea: Csészénként 1 púpozott teáskanál mezei zsurlót 2,5 dl vízzel leforrázunk, 1-2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle.

Gargarizáláshoz: Orbáncfűvel keverve a mandula- és a szájnyálkahártya gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés vagy -gyulladás, krónikus hörghurut esetén naponta többször használjuk.

Erősebb főzet: csészénként 2-3 púpozott teáskanál 2,5 dl forró vízzel. Tüdő-, méh-, aranyér-, gyomor- vagy orrvérzés esetén alkalmazzuk.

Erős főzete alkalmas gombás, sömörös, keléses bőrfelületek lemosására.

Ülőfürdő: 100 gramm mezei zsurlót egy éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. Fürdési idő kb. 20 perc.

A víznek feltétlenül el kell lepnie a vese tájékát. A fürdő után nem szabad megtörülközni, nedvesen, fürdőköpenybe burkolózzunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat.

Zsurlópor: a száraz növényt porrá őröljük, naponta két-három alkalommal egy mokkáskanálnyit fogyasztunk belőle 3 héten keresztül a haj, a körmök, a csontok és fogak erősítésére. Keverhetjük levesbe, salátába. Erősíti a fogínyt, csökkenti a fogínyvérzést, ha a nedves fogkefét belemártjuk, és fogat mosunk vele a szokásos módon.

Intelmek a mezei zsurlóval kapcsolatban
Hosszú távon nem szabad alkalmazni, erős vizelethajtó hatása miatt. Gyermekeknek, állapotos-, szoptató nőknek csak alacsony dózis adható a kiszáradás veszélye miatt. Idős emberek is belsőleg csak óvatosan alkalmazzák.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: vérzéscsillapító, aranytartalmának, emésztőnedvektől, tulajdonságaiért, megtisztításában, rendszerességgel, végigsúrolásával, afrodiziákumként, megtisztításával, visszaállítására, szájnyálkahártya, fellágyításában, szennyeződéseit, gargarizáláshoz, királydinnyével, valófogyasztása, felszámolásában, termékenységgel, hasnyálmirigyet, mokkáskanálnyit, átalakításáról, felhasználható, alkalmazásával, regenerálására, felhalmozódott, lerakódásoktól, gyógyászatban, borogatásként, fertőzéseknél, visszatartjuk, fogínyvérzést, eltávolítását, serkentésében, felhasználása, kortyolgatunk, szellemiségét, zsurló állítólag, népi gyógyászatban, termékenységgel kapcsolatban, gyermekre vágyó, mezei zsurló, évelő növény, növény számos, vizeletet visszatartjuk, enyhébb eseteket, szebb körmökért, zsurlóban jóval, csontok fontos, törékeny körmöket, túlzott izzadás, zsurlótea erre, zsurlóteás borogatás,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Fehér virág  Ne kapaszkodj magasabbra,  Adakozás  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Bertolt Brecht -től idézet  Az engedelmesség miért nem vál...  Albert Einsteinről  Png virág  A televizió nem a kultúrát kép...  Png kislány  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sokan azt tartják  Julian Brass gondolata  Éretlen vers  Csak a fogyatkozás látható  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png csokor  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Png csokor  Paul David Tripp Április 21  A Megváltó szolgálatában  Png telefon  Reménység és erő Krisztustól e...  Fehér virág  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Alvó cicák  Png cica  Még csak most kezdődik a nap  Esti kép  Nagyon különös  Németh László tollából  Png férfi  Png fotel  Png kislány  Paul David Tripp Április 19  Png kislány  Nagyi telefonál  Sokan azt tartják  Reggel van  Sokan azt tartják  Nem számIt  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  s immár én is felragyogva, ért...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Irgalom és ítélet  Szép napot kívánok  Németh László tollából  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Bounty krémes  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Akik bántanak téged  s immár én is felragyogva, ért...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Minden harmadik...  Sokan azt tartják 
Bejegyzés Címkék
zsurló állítólag, népi gyógyászatban, termékenységgel kapcsolatban, gyermekre vágyó, mezei zsurló, évelő növény, növény számos, vizeletet visszatartjuk, enyhébb eseteket, szebb körmökért, zsurlóban jóval, csontok fontos, törékeny körmöket, túlzott izzadás, zsurlótea erre, zsurlóteás borogatás, egyik legjobb, vese működésének, zsurlótea erős, vizelet ürítésével, erős menstruáció, zsurló közismerten, vesékben lerakódó, vesemedence köveit, méhre áldásos, hüvely nyálkahártyájának, hónapig heti, vízpályák megtisztításával, szövetek között, mellkasi folyadék-gyülemet, gyenge szív, ezzel együtt, tüdő gyógyulását, beteg gócokat, emésztő rendszer, epehólyagban képződött, szervezetből kioldja, sárga színt, reumás panaszok, ízületi nedvek, ízületekben súrlódó, enyhén kifőzött, beteg testrészre, beteg szerv, újra keringésbe, magas vérnyomást, vese terheit, környéket borogatni, növény kitartóan, főzetét fogyasztó, szájnyálkahártya gyulladása, éjszakára hideg, fürdővízhez öntjük, víznek feltétlenül, vese tájékát, fürdő után, száraz növényt, mokkáskanálnyit fogyasztunk, nedves fogkefét, szokásos módon, mezei zsurlóval, kiszáradás veszélye, vérzéscsillapító, aranytartalmának, emésztőnedvektől, tulajdonságaiért, megtisztításában, rendszerességgel, végigsúrolásával, afrodiziákumként, megtisztításával, visszaállítására, szájnyálkahártya, fellágyításában, szennyeződéseit, gargarizáláshoz, királydinnyével, valófogyasztása, felszámolásában, termékenységgel, hasnyálmirigyet, mokkáskanálnyit, átalakításáról, felhasználható, alkalmazásával, regenerálására, felhalmozódott, lerakódásoktól, gyógyászatban, borogatásként, fertőzéseknél, visszatartjuk, fogínyvérzést, eltávolítását, serkentésében, felhasználása, kortyolgatunk, szellemiségét, gargarizátuma, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3550
  • e Hét: 28441
  • e Hónap: 59927
  • e Év: 264628
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.